Cauzele aparitiilor pietrelor la rinichi?

Printre principalele cauze ale aparitiilor calculilor renali este deshidratarea. Trebuie sa stim ca in mod normal un adult trebuie sa consume minim 2 litri de apa zilnic.

pietre-la-rinichi-728x336Alte cauze , pe langa deshidratare, in aparitia pietrelor sunt:

  • Cresterea concentratiilor de saruri – calciu, oxalati – prin absorbtia crescuta a alimentelor ce le contin;
  • Aportul scazut de lichide;
  • Urina acida, in urma asimilarii crescute de proteine si grasimi animale – din carne, branzeturi, dar si a unui consum de sare exagerat;
  • Infectia urinara cu anumiti germeni – Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, Staphylococus;
  • Factori ereditari: antecedente in cadrul familiei, etc.

 

Tipuri de pietre la rinchi.

Pietrele la rinichi, asa zisi calculi renali, sun acumulari de saruri si minerale, care pot fi de mai multe tipuri.

Exista pietre la rinichi din calciu si oxalat de calciu, fiind cele mai des intalnite la peste 50% din cazuri, cele din acid uric, care la randul lor pot aparea la persoane bolnave de guta, diabet de tip 2 sau obezitate. Mai exista calculi sutrivice, care sunt intalnite cel mai des la persoanele care  au suferit de infectii urinare.

Si ultimul tip de pietre, cel de cistina, care sunt foarte rar intalnite, si apar in perioada tineretii.

 

Formarea pietrelor la rinichi.

Urina este purtatoare de saruri si minerale, insa in momentul in care ele se acumuleaza in cantitati foarte mari, se vor forma calculii renali (pietrele la rinchi). La inceput pietrele sunt de dimensiuni reduse, insa pe fiecare zi ei se pot mari ajungand la dimensiuni de cativa centimetri, si pot migra catre ureter si vezica din rinchi.

Pietrele la rinichi de dimensiuni mici se pot elimina foarte usor prin urina, si printr-o hidratare corespunzatoare. In unele cazuri migrarea calculilor pot cauza dureri mici si disconfort local. Exista totusi si pietre care raman in rinchi si nu cauzeaza nici o problema de sanatate.

Totusi exista si pietre care pot ajunge la un diametru de la cativa milimetri la centimetri, iar inlaturarea lor poate fi foarte dificila, avand ca, cauze pot blocarea rinchiului si a fluxului urinar. Aici pot aparea dureri foarte mari, infectii urinare sau chiar complicatii care necesita interventia chirurgicala a medicului.