Tratamentul pietrelor la rinichi

Tratamentul pietrelor la rinchi.

pietre la rinchiPietrele la rinichi sunt una dintre cele mai frecvente afectiuni ale sistemului renal, iar tratamentul acestora poate fi uneori dificil si necesita abordari medicale specifice. Pietrele la rinichi sunt formatiuni dure, solide, care se formeaza in interiorul rinichilor din cauza acumularii de cristale de acid uric, fosfat de calciu sau oxalat de calciu. Aceste pietre pot fi foarte mici, de dimensiunea unui graunte de nisip, sau pot ajunge la dimensiuni considerabile.

 

In unele cazuri, pietrele la rinichi pot ramane nedetectate si pot fi depistate doar in urma unor analize de sange sau de urina. In alte cazuri, simptomele pot include dureri lombare, dureri abdominale, dureri in timpul urinarii, sange in urina, urinari frecvente sau dificultate in a urina.

 

Tratamentul pietrelor la rinichi poate varia in functie de marimea si de localizarea acestora, precum si de simptomele prezente. In cazul pietrelor mici, care nu cauzeaza simptome, tratamentul poate consta in administrarea de medicamente pentru a preveni formarea de noi pietre si pentru a ajuta la eliminarea celor existente. Tratamentul pietrelor la rinichi implica eliminarea pietrelor din tractul urinar prin diverse metode, in functie de marimea si localizarea lor.

 

pietre 2Una dintre cele mai frecvente metode de tratament este litotripsia, care implica distrugerea pietrelor cu ajutorul undelor sonore de inalta frecventa.

In cazul pietrelor mici, acestea pot fi eliminate prin urinare spontana, insa pentru cele mai mari, trecute de 7 mm este necesara interventia medicala. In unele cazuri, pietrele pot fi indepartate chirurgical prin metode precum litotritia percutana, in care se introduce un instrument prin piele si se indeparteaza pietrele, sau nefrolitiaza, in care se face o incizie in parenchimul renal si se indeparteaza pietrele.

Tratamentul precoce al pietrelor la rinichi poate preveni complicatiile si durerile severe care pot aparea in cazul in care acestea blocheaza tractul urinar. De asemenea, tratamentul poate preveni formarea de noi pietre, care pot fi dureroase si pot duce la infectii si alte probleme de sanatate.

Pentru prevenirea formarii de pietre la rinichi, este important sa se consume suficienta apa pentru a dilua acidul uric din sange, care poate contribui la formarea pietrelor. De asemenea, se recomanda evitarea consumului excesiv de proteine de origine animala, care poate contribui la formarea pietrelor.