Litotritia extracorporeala cu unde de soc (ESWL)

Litotritia extracorporeala cu unde de soc (ESWL).

Litotritia extracorporeala cu unde de soc (ESWL) este o procedura minim invaziva folosita pentru a trata pietrele la rinichi sau vezica urinara. In timpul procedurii, se foloseste un aparat care genereaza unde de soc care sunt direcționate spre piatra, făcând-o să se spargă în fragmente mai mici. Fragmentele pot apoi fi eliminate prin urinare.

Litotritia extracorporeala cu unde de soc (ESWL)Procedura de ESWL este efectuata de obicei la un spital sau un centru de tratament al pietrelor la rinichi si dureaza intre 30 si 60 de minute. Pacientul poate ramane internat in spital dupa procedura pentru a se asigura ca fragmentele de piatra au fost eliminate complet.

ESWL este eficienta in tratarea pietrelor la rinichi de dimensiuni mici pana la medii si poate fi folosita atat pentru pietrele la rinichi, cat si pentru pietrele la vezica urinara. Este o opțiune mai puțin invaziva decât chirurgia pentru a elimina pietrele la rinichi și poate fi efectuata sub anestezie locala sau generala, in functie de preferintele pacientului si de dimensiunea pietrelor.

 

Ca orice procedura medicala, ESWL poate avea unele riscuri si efecte secundare. Acestea pot include dureri abdominale, sângerare la nivelul tractului urinar si infectii. Este important ca pacientul sa discute cu medicul despre orice îngrijorări sau întrebări având în vedere riscurile și beneficiile procedurii.

In general, ESWL este o opțiune eficienta de tratament pentru pietrele la rinichi si poate ajuta la evitarea chirurgiei pentru eliminarea pietrelor. Cu toate acestea, trebuie luata in considerare dimensiunea pietrelor și alte factori de risc înainte de a decide dacă ESWL este opțiunea cea mai potrivita pentru tratament. Este important ca pacientul sa discute cu medicul despre toate opțiunile de tratament disponibile și sa aleaga cea mai potrivita pentru nevoile lor individuale.

Cine poate sa faca operatia?

Cross section of kidney showing shock waves breaking up kidney stone.
Cross section of kidney showing shock waves breaking up kidney stone.

ESWL poate fi o opțiune de tratament pentru o persoană cu pietre la rinichi sau la vezica urinara, dar nu este potrivita pentru toți pacienții. Medicul va lua in considerare mai multi factori atunci cand decide daca ESWL este potrivita pentru pacient, cum ar fi dimensiunea pietrelor, localizarea lor și starea generala de sanatate a pacientului.

De exemplu, ESWL poate fi mai puțin eficientă în cazul pietrelor mari sau a pietrelor care sunt localizate într-un loc greu de accesat prin unde de soc. In aceste cazuri, o alta procedura, cum ar fi chirurgia sau procedurile de fragmentare cu laser, poate fi o opțiune mai potrivita.

ESWL poate fi, de asemenea, mai puțin eficientă pentru persoanele care au un număr mare de pietre sau care au avut pietre la rinichi în trecut. In aceste cazuri, medicul poate recomanda o alta procedura sau poate sugera schimbarea stilului de viata pentru a preveni formarea de noi pietre la rinichi.

In general, ESWL poate fi o opțiune de tratament eficientă pentru persoanele cu pietre la rinichi sau la vezica urinara care sunt adecvate pentru procedură. Este important ca pacientul sa discute cu medicul despre toate opțiunile de tratament disponibile și sa aleaga cea mai potrivita pentru nevoile lor individuale.