Simptomele pietrelor la rinichi
Simptomele pietrelor la rinichi si informatii utile
Rinichii sunt organe importante ale corpului uman care ajuta la filtrarea sangelui si eliminarea deseurilor in urina. Pietrele la rinichi sunt formatiuni dure, de obicei din sare, care se formeaza in interiorul rinichilor. Acestea pot fi mici sau mari si pot ramane in rinichi sau pot calatori prin ureter (canalul care leaga rinichiul la vezica urinara) si provoca durere si disconfort.
Simptomele pietrelor la rinichi pot include durere acuta, durere pelvina, durere in partea inferioara a spatelui, durere care se extinde in jos spre abdomen si picioare, sange in urina, urinare frecventa si dificila, febra si frisoane, greata si varsaturi. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, trebuie sa va adresati imediat unui medic.
In unele cazuri, pietrele la rinichi pot fi asimptomatice si pot fi depistate doar prin teste de rutina de laborator. Daca pietrele sunt mici si nu provoaca simptome, medicul poate recomanda monitorizarea lor si consumul unei cantitati adecvate de apa pentru a ajuta la eliminarea lor in mod natural.
Diagnosticarea pietrelor la rinichi se poate face prin teste de sange si urina, ecografie si tomografie computerizata. Aceste teste pot ajuta medicul sa determine tipul de pietre la rinichi si localizarea lor.
De asemenea, pot fi efectuate teste pentru a determina cauzele posibile ale formarii pietrelor la rinichi, cum ar fi nivelurile crescute de sare si oxalați in sange si urina.
Tratamentul pietrelor la rinichi depinde de marimea si localizarea pietrelor, precum si de simptomele pe care le provoaca. In unele cazuri, tratamentul poate include medicamente pentru a relaxa muschii ureterului si a permite pietrelor sa treaca mai usor, hidratare prin consumul de apa in cantitati mari pentru a dilua concentratia de sare in urina si reducerea formarii de pietre, si interventii chirurgicale in cazurile severe.
Interventiile chirurgicale pentru pietrele la rinichi pot include proceduri endoscopice care se efectueaza prin uretere si vezica urinara, precum si proceduri deschise care implica incizii in abdomen. In unele cazuri, pietrele la rinichi pot fi fragmentate cu ajutorul undelor sonice sau laser si apoi eliminate prin intermediul ureterelor.