Care sunt primele simptomele ale pietrelor la rinichi?

Pietrele la rinichi, cunoscute și sub numele de calculi renali, sunt depozite solide care se formează în rinichi atunci când nivelul de reziduuri din urină este crescut. Aflați mai multe despre primele simptome, tratament și riscuri asociate acestor pietre renale.Screenshot_1371

Factori de Risc și Incidență

Factori precum climatul cald și deshidratarea joacă un rol important în creșterea incidenței pietrelor la rinichi. Bărbații au o predispoziție mai mare decât femeile în dezvoltarea acestei afecțiuni. Statistic, unul din zece oameni va experimenta un episod de pietre la rinichi în viața lor.

Simptome

Durerea este un simptom primar al pietrelor la rinichi. De obicei, această durere este intensă, iar pacienții o descriu ca una dintre cele mai mari dureri pe care le-au avut. Durerea poate fi intermitentă, în funcție de localizarea pietrei în tractul urinar. De asemenea, pot apărea simptome asemănătoare infecției urinare, cum ar fi senzația de arsură la urinare, urinări frecvente, senzația că vezica nu este complet golită și urină cu miros neplăcut sau tulbure. Alte simptome includ greața, febra, frisoanele și vărsăturile.

Când să Cereți Ajutor Medical

Dacă experimentați dureri inexplicabile și intermitente în zona spatelui, este important să căutați ajutor medical. Afecțiunea poate evolua rapid și prezintă un risc crescut de complicații.

Tratament

Tratamentul depinde de dimensiunea și localizarea pietrelor, precum și de gravitatea simptomelor. Hidratarea adecvată este esențială, iar reducerea consumului de sare și proteine animale poate ajuta. În timpul unei crize de rinichi, este contraindicat consumul excesiv de lichide, deoarece acesta poate agrava disconfortul.

În funcție de caz, tratamentul poate implica medicamente pentru dizolvarea pietrelor sau intervenție chirurgicală.

Pietrele la Rinichi și Cancerul

Screenshot_1372Sângele în urină în cazul pietrelor la rinichi trebuie investigat urgent, deoarece poate indica prezența unor tumori renale sau vezicale. Tratamentul se va concentra pe gestionarea cancerului dacă acesta este detectat în combinație cu pietrele la rinichi.

Recurența Pietrelor

Chiar și după îndepărtarea chirurgicală a pietrelor, există riscul ca acestea să se formeze din nou, în special în cazul persoanelor cu istoric familial de pietre la rinichi. Afecțiuni genetice rare, cum ar fi cistinuria, pot duce la pietre recurente și necesită tratament continuu.

În concluzie, pietrele la rinichi sunt o afecțiune care poate cauza simptome severe și complicații. Este important să căutați ajutor medical dacă experimentați simptomele asociate și să discutați cu un specialist pentru un diagnostic precis și un plan de tratament corespunzător.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *