6 semne si simptome ale pietrelor la rinichi

Calculii renali, cunoscuți și sub denumirea medicală de litiaza renală, reprezintă depozite mici și dure care se formează în rinichi, fiind compuși din minerale și săruri acide. Dimensiunile acestor calculi pot varia de la câțiva milimetri în diametru până la dimensiunea unei pietre mici. Aproximativ 10% dintre persoane dezvoltă litiaza renală în decursul vieții lor. Deși această afecțiune este mai frecventă în rândul bărbaților, ea poate fi diagnosticată și la femei sau copii.

Screenshot_1487Semnele și simptomele asociate calculilor renali pot lipsi în multe cazuri, iar litiaza renală poate fi diagnosticată accidental sau într-o etapă avansată. Prevenirea formării calculilor renali este crucială, în special pentru cei cu predispoziție către această afecțiune. Simptomele caracteristice litiazei renale includ:

  1. Durere: Disconfortul cauzat de calculii renali poate varia de la ușor până la sever, având caracter ascutit și debilitant. Calculii de dimensiuni mari, eliminați prin uretră în compoziția urinei, generează de obicei dureri intense. Acestea pot varia în intensitate și localizare pe măsură ce calculii avansează în tractul urinar.
  2. Grețuri și vărsături: Intensitatea durerilor provocate de calculii renali mobili poate duce la grețuri și vărsături, în special atunci când blochează fluxul urinei. Tratamentul implică adesea administrarea de analgezice puternice și antiemetice, precum și rehidratare prin perfuzii intravenoase.
  3. Febra și frisoane: Febra și frisoanele pot apărea ca semne clinice ale litiazei renale, sugerând, în unele cazuri, o infecție severă în organism, care necesită evaluare medicală de urgență și tratament corespunzător.
  4. Hematurie: Eliminarea calculilor renali poate leza țesuturile din tractul urinar, cauzând sângerări și determinând apariția sângelui în urină. Culorile urinei pot varia între nuanțe de roz și roșu, iar acest simptom necesită asistență medicală imediată.
  5. Modificări în aspectul și mirosul urinei: Urina tulbure sau cu miros neplăcut poate indica o infecție asociată cu calculii renali sau poate fi asociată cu alte afecțiuni, precum infecții ale tractului urinar sau boli cu transmitere sexuală. Orice schimbare în aspectul și mirosul urinei ar trebui investigată și nu ar trebui ignorată.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *