Procedură simplificată pentru tratarea pietrelor la rinichi!

Screenshot_1187sdO tehnică neinvazivă utilizând ultrasunete a fost demonstrată că poate pulveriza rapid pietrele la rinichi, conform unui studiu timpuriu care reprezintă un prim pas către un tratament mai simplu și fără anestezie pentru această problemă dureroasă.

Studiul a publicat rezultatele inițiale obținute după tratarea a 19 pacienți cu litiază renală (pietre la rinichi) prin intermediul unei tehnici cu impulsuri cu ultrasunete, reușind să spargă complet sau aproape complet pietrele într-un interval de 10 minute.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, experții care nu au fost implicați în studiu au calificat aceste rezultate timpurii drept “interesante”. Dacă tehnica se dovedește eficientă, tehnica cu ultrasunete ar putea face tratamentul neinvaziv pentru pietrele la rinichi mai accesibil pacienților.

Pietrele la rinichi sunt o afecțiune comună, afectând aproximativ 10% dintre oameni la un moment dat, conform Fundației Naționale pentru Rinichi din Statele Unite.

De obicei, o piatră poate fi eliminată în mod natural prin urină fără prea multă durere. Cu toate acestea, în cazurile în care o piatră mai mare cauzează un blocaj sau durere insuportabilă, este necesar un tratament medical.

Screenshot_52

În prezent, tratamentul pietrelor la rinichi se realizează prin intermediul unei terapii numite litotripsie cu undă de șoc, care utilizează unde sonore cu energie mare pentru a sparge piatra în fragmente mai mici, care pot fi eliminate ulterior prin urină.

Cu toate acestea, această procedură are dezavantaje, conform dr. Mathew Sorenson, unul dintre cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Washington din Seattle.

Terapia cu unde de șoc poate fi dureroasă și, de obicei, se realizează în sala de operație, cu pacienții sub anestezie.

Dr. Sorenson și colegii săi au dezvoltat o abordare alternativă numită litotripsie cu ultrasunete. Ei afirmă că noua abordare are potențialul de a distruge pietrele la rinichi într-un timp mai scurt și, posibil, fără anestezie.

Scopul final al cercetătorilor este de a realiza procedura fără anestezie, fie în cabinetul urologului, fie chiar în camera de urgență atunci când pacienții se prezintă cu dureri severe.

În comparație cu terapia cu unde de șoc, noua abordare utilizează “impulsuri armonice scurte” de energie cu ultrasunete, conform echipei de cercetare. Studii anterioare au sugerat că această tehnologie poate sparge pietrele.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *